Spørgsmål og svar

Remse med tæernes navne?

Jeg får hyppigt spørgsmål om tæerne også har navne og findes i en remse på samme måde som fingrene gør det: Tommeltot faldt i vand, Pegefinger hjalp ham op, Langemand bar ham hjem, Guldbrand lagde ham i seng ... og lille Peter Spillemand løb hjem og sladrede...

Mange synes, de kan huske remser med navne på tæer, fra deres barndom. Men jeg kan ikke finde eksempler på sådanne remser nogle steder.

Hvis du kender en remse med tæer, så skriv til mig, så vil jeg bringe den her - til glæde for mange spørgere. Skriv her: Send kommentarer

Indsendt 9.1.2006:
Remse om tæer:
-start ved storetå:

Store tå, Abildgrå, Nulli, Nalli og "Bette Palli"
Dikke dikke dik

Med venlig hilsen Tina Pedersen

Der er udkommet en rime-bog om tæer og bogens websted er www.avmintaa.dk.

cover til bogen av min tå

ISBN 87-7691-068-7


Hvad med den her ophavsret?

Hej.

Det er en meget spændende hjemmeside og fint sat op.

Jeg har et spørgsmål vedr. ophavsret.

Er det tilladt at lave miniature bøger med kopier fra din hjemmeside?

Bøgerne laver jeg i størrelse 1:12.

Som mange andre miniature interesserede, synes jeg at det er spændende at have gamle danske bøger i dukkehusene.

Med venlig hilsen Kirsten

Svar:

Jeg bruger reglerne fra Creative Commons.

Det betyder, at jeg gerne vil have at siderne på Rimogremser.dk bliver brugt i samme ånd, som de er lagt ud.

Med det mener jeg kort:

 1. Du må gerne bruge alt indhold på rimogremser.dk og omforme det til dit behov, som du har lyst.
 2. Men du skal angive, hvor du har det fra.
 3. Og du skal give dine "brugere/kunder" samme rettigheder, som jeg giver - altså disse tre punkter.

Mvh. Søren Mogensen


Sangen/remsen på rimogremser dk er forkert?

Remserne eller sangene kan findes i rigtig mange versioner. Hvis man f.eks. kigger i Evald Tang Kristensens bøger, angiver han mange versioner af samme remse eller af en sang.

Den version du hørte som barn, kan være afhængig af, hvor du boede i landet og hvilken gruppe af befolkningen din familie tilhørte. Den udgave du kender, synes mere rigtig end de andre versioner, men nok kun for dig og dine.

Mange af remserne og sangene er på et tidspunkt blevet skrevet ned, men den nedskrevne version er blot en af varianterne og jeg synes, det kan virke tilfældigt hvilken version, der er blevet kanoniseret i forhold til andre varianter.

En anden ting: Nogle versioner af sange har været digte først - f.eks. nogle af H.C. Andersens digte. Der findes så både en sangversion og en digtversion.


Den sang, jeg hørte som barn, hvordan finder jeg den igen?

Det er et rigtigt godt spørgsmål. Som kræver et langt svar.

Spørgsmål:

 • Hvad kan du huske? Melodi/tekst?
 • Er det en sang eller et digt?
 • Fra hvilken sammenhæng husker du den?
 • Årstal? (Årstal snyder, skal jeg hilse og sige.)
 • Kan du spørge nogle fra din familie eller nogle venner om flere oplysninger?
 • Findes der noget skriftligt? En dagbog/barnets bog. I nogle familier er der fotoalbum eller breve.
 • Hvilke sangbøger var der i familien?
 • Hvilke lp-plader?
  Havde I radio/fjernsyn, dengang du var barn?
 • Og findes materialet endnu på et loft eller i en kælder?

Hvad vil du opnå?

 • En god lang snak med familie/venner om fælles minder?
 • En tekst?
 • En node?
 • En musikindspilning, LP (har du en grammofon?), et klip fra en radioudsendelse, et kassettebånd med oplæsning?
 • Et billede/beskrivelse af de, der oprindeligt sang sangen på teateret, i film, i radio eller på LP/CD/DVD.
 • Have afgjort et væddemål?
 • Eller noget helt andet?

Førstelinie/titel på sang? Den første linie i en sang, er ikke nødvendigvis det samme som titlen på sangen. Hvis du kan huske de første linier i en sang, er det ikke sikkert, du kan finde sangen i et register i en sangbog alligevel. "Slikke-Hans" har titlen "Slikke-Hans" men første linie lyder "Har I hørt om Slikke-Hans...". I titelregisteret vil den altså stå under s og ikke under h.

Prøv:
At lave en fritekstsøgning på bibliotek.dk. Søg f.eks. på "Slikke-Hans". Hvis du ikke finder noget første gang, så prøv at søge en gang mere med andre ord eller med andre stavemåder. Du bør lave fritekst-søgningen både i artikelbasen og i den almindelige base. Hvis du ikke selv lige kan hitte ud af det, er der nok nogle i din omgangskreds, der kan demonstrere it-viden. Når du finder noget, så udskriv det, tag udskriften med på biblioteket og lån den bog, sangen står i. Men det kan også være at de oplysninger, du finder i bibliotek.dk er tilstrækkelige for dig. Faktisk er der mange væddemål om årstal, der kan løses på den måde.

Prøv:
De fleste mennesker har sangbøger derhjemme. Det kan være en salmebog, en højskolesangbog eller "De små synger". Har du stadig din skolesangbog? Kig endelig i dem - udover at din sang, måske findes der - er der fremragende sange i disse bøger, og der går let en lørdag eftermiddag med at læse dem.

Prøv:
At låne en masse sangbøger på musikbiblioteket eller folkebiblioteket. Kig dem igennem og led i deres indeks - både førstelinieindeks, titelindeks og måske emneindeks. Der er sangbøger som er lettere at finde noget i end andre - og som er mere egnet lige til dit formål. Men "Lystige viser for børn", Politikens forlag er nok et godt sted at starte. Danmarks Melodibog er måske også et godt sted. Hvis I har haft "De små synger", da du var barn, er den nok vigtig at kigge i.

Prøv:
At låne musik. Hvis du kun kan huske melodien, så prøv at låne cd'er på det nærmeste musikbibliotek - eller få dit folkebibliotek til at hjemlåne cd'er/dvd'er til dig fra andre biblioteker.

Prøv:
At spørge en bibliotekar. Men når du spørger bibliotekaren, så hav dine grundoplysninger klar. Jo flere præcise oplysninger, du kan give, jo bedre bliver resultatet. Det kan være ting som: årstal, dele af sangens tekst, hvilken egn du kommer fra og i øvrigt hvad du præcist kan huske. Bibliotekaren har ofte nogle redskaber - f.eks. et sangindeks eller et digtindeks, som ligger online og som du kan få lov at søge i.

Måske får du ikke svar med det samme. Det kan godt være bibliotekaren bare kan pege i en eller anden retning og at du går hjem med en stak sangbøger eller andet, som du skal kigge igennem. Det kan også være, at der skal indlånes noget fra et andet bibliotek, som måske kan give et svar. Det kan godt tage tid.

Prøv:
Førstelinieregistrant på Projekt Visecenter

Prøv:
At søge i Google, Yahoo, DMOZ eller Eniro på internettet.

Du leder efter en film, tv-udsendelse eller radioudsendelse? Hvad gør man så?

Led først og fremmest i bibliotek.dk efter en genudgivelse eller måske efter noget andet materiale (bog/node) om det, du søger. Det kan være der er udgivet en bog om den film/radioudsendelse, du leder efter - og at det er det eneste, der kan skaffes. Det kan være, at tv/radio-udsendelsen er endt på lp-plade, som du så kan afspille, hvis du har en grammofon.

Mange - også danske film og tv-serier - kan findes i denne internationale, engelsksprogede base: Internet Movie Database.

Du kan spørge Danmarks Radio, men det er ikke nemt at få ting fra deres arkiv og det kan godt koste penge. Danmarks Radio har gennem tiderne haft forskellige udsendelser, hvor man har gravet ting frem fra arkivet til lytterne. Prøv f.eks. at kigge under P1 og Radioklassikeren på DRs hjemmeside: DR. Man kan ønske ting i andre udsendelser f.eks. på DR P4.

Statsbiblioteket har en mediesamling. Jeg er ikke klar over, hvordan de reagerer på spørgsmål, jeg har ikke selv haft brug for at spørge om noget. Link: Statens mediesamling. (Hvis der er nogle af Jer, der prøver at skrive e-mail til dem, så vil jeg gerne høre, hvordan det går, så jeg måske kan få slettet dette afsnit eller få rettet det til.)